Hans Kriek

Media & Politiek

Commentaar op politiek & pers

Poetin nieuwe wereldleider?

Plus: Europese leiders onderschatten Rusland

30 october 2016 – Tags: Poetin, Rusland, de EU, Europese leiders

by Hans Izaak Kriek, hoofdredacteur Kriek Media met N. Peter Kramer, hoofdredacteur European Business Review en president van de PressClub Brussels-Europe:

Kriek: Rusland staat iedere dag in de schijnwerpers van de media. Bakken met kritiek op de Russen en niets deugt er. President Poetin wordt door vele politieke leiders gevreesd. Belangrijkste zaken zijn de Russische politiek in het Midden-Oosten, de situatie in de Oekraïne, de invloed op Europa en nu zelfs op de Amerikaanse verkiezingen. Probeert Poetin met een nieuwe machtspolitiek zijn invloedssfeer uit te breiden?

Kramer: Laten we in ieder geval de Russen niet onderschatten. Als we denken dat de westerse sancties de Russische economie hebben lamgelegd, vergissen we ons. Moskou beschikt nog steeds over een deviezenreserve van 332 miljard dollar en boekte ondanks de lage olie- en aardgasprijzen het afgelopen jaar een overschot van 50 miljard dollar. Rusland zit nog echt niet op zijn tandvlees en heeft al lang oplossingen gevonden, hoewel niet voor alle sancties.

Kriek: Wat opvalt in de media is, dat de Russen voortdurend wordt verweten bombardementen in Syrië uit te voeren. Er wordt niet gesproken over bombardementen die Saoedi
Arabië, de VS, Turkije en andere NAVO landen uitvoeren. De Russen beschuldigden dat Belgische F-16’s burgerslachtoffers hebben gemaakt bij bombardementen in Syrië. De Belgische ambassadeur in Rusland werd op het matje geroepen. Heeft Poetin een punt of niet?

Kramer: Een punt heeft hij zeker. De Belgen hebben weliswaar aangetoond dat het niet hun F-16’s waren maar dat gezien de kentekens op de bombarderende jagers het Amerikaanse of Jordaanse moeten zijn geweest. Het enige VS verweer dat daarop kwam was dat de Russen zoals gewoonlijk de boel vervalst hebben. Niet echt sterk vind ik.

Kriek: In de EU zien we een toenemende angst voor de Russen. Poetin laat zijn spierballen rollen met puur machtsvertoon. Zie bijvoorbeeld zijn oorlogsvloot die door de Baltische en Noordzee vaart om vervolgens via de Middellandse Zee en de Bosporus de Zwarte Zee te bereiken. Moeten we in Europa het al in onze broek doen?

Kramer: Ze schieten niet en varen keurig door neutrale wateren. Zoals ook Amerikaanse, Franse en Engelse oorlogsbodems bijvoorbeeld doen. Wat de Russen in de Zwarte Zee gaan doen, weten we (nog) niet. Het lijkt me geen vakantietripje naar de teruggevorderde Krim. Syria, en met name Aleppo, komt binnen hun schootsveld.

Kriek: Poetin wil duidelijk laten zien: ‘Rusland telt weer mee’. Maar de angst voor een invasie van Baltische Staten lijkt me ongegrond, ze zijn toch lid van de NAVO. En Zweden maakte al kenbaar toe te willen treden tot de NAVO, die inmiddels besloot zijn legers langs de Russische
grenzen aanzienlijk te verstrekken. Wordt de Russische President daar nerveus van?

Kramer: Weet ik niet. Poetin blijkt niet alleen een prima judoka te zijn maar ook een volleerd schaker. Hij daagt uit en blijft aan zet. En als je naar de Westerse tegenzetten kijkt, krijg je het idee dat de haviken aan die zijde het niet eens zo onaangenaam vinden. Eindelijk hebben ze een reden om weer ‘soldaatje’ en stratego te mogen spelen, nadat ze zich jarenlang hebben moeten inhouden.

Maar nu het geld nog! Niet alleen Trump maar ook Clinton, zij het in mindere mate, zullen de Europese NAVO lidstaten onder druk zetten om hun defensiebudgetten op te schroeven tot de 2% die is overeengekomen. Op dit moment houden op het continent alleen Griekenland (bij alle opgelegde mensonterende bezuinigen, was defensie een heilige koe voor de EU en het IMF) en Estland zich aan de afspraak.

Kriek: De Europese leiders zeggen dat Rusland de EU wil verzwakken en verdeeldheid wil zaaien. EU-president Tusk roept dat de EU boven alles de eenheid moet bewaren. Maar de praktijk is weerbarstig. Verdere sancties tegen de Russen vanwege bombardementen in Syrië lijken onwaarschijnlijk. Ook is duidelijk dat een aantal lidstaten zoals Hongarije, Italie, Cyprus en Griekenland niet falikant tegen Poetin is. Is de stelling terecht: Europa wikt, Poetin beschikt?

Kramer: Zo bont maken we het nou ook niet. Maar voor sommige EU lidstaten is het wel wikken en wegen. En zet ook Bulgarije maar in je rijtje; dat sloot onlangs een energiepact met de Russen. De Duitsers zijn enerzijds –
anderzijds. Wat natuurlijk meespeelt is de nog steeds enorm grote afhankelijkheid van een zeer groot deel van de EU van Russische energie. Financieel uitgedrukt verdient Rusland elk jaar 160 miljard dollar aan die leveranties. Wees niet bevreesd voor het stoppen van die leveranties, Rusland heeft het geld hard en hard nodig. Al was het maar om zijn machtsopbouw rond Europa te financieren.

Kriek: Poetin wil met cyberaanvallen op Amerika invloed krijgen op de Amerikaanse verkiezingen. Dit lijkt nogal beangstigend. De onderlinge relaties bereikten onlangs een dieptepunt nadat Moskou een verdrag met de VS over de verwerking van plutonium had opgeschort en Washington het overleg met Rusland over het bestand met Syrië had gestaakt uit woede over de Russische bombardementen op Aleppo. Moeten we vaststellen dat het kille klimaat van de Koude Oorlog weer terug is met alle gevolgen van dien?

Kramer: Vergeef me dat ik die cyberaanvallen in de rubriek plaats waarin ook de massavernietigingswapens van Bush staan. We weten inmiddels wat er achter de ruggen van Amerikaanse presidenten wordt uitgedokterd. Ik verwijt Obama dan ook niets. Ik denk zelfs dat we hem nog zullen missen in de toekomst. Al zal hij de geschiedenis ingaan als een President die niet veel bereikt heeft in eigen land en in de wereld, hij kwam in ieder geval wel rechtvaardig en eerlijk over. Dat moeten we nog maar afwachten van degene die hem opvolgt.

Waar ik echt bevreesd voor ben is dat onder de volgende Amerikaanse President, de koude oorlog wel eens behoorlijk kan opwarmen. Zeker nu Hilary Clinton de havik Joe Biden als haar kandidaat minister van buitenlandse zaken heeft aangewezen. Het lijkt mij beter dat de politiek wereldleiders eens om de tafel gaan zitten om verdere escalatie te voorkomen.

Commentaren (tekst & beeld): ThePost Online | TPO Magazine | Nederlands MediaNieuws

Bekijk de laatste interviews en commentaren van politiek commentator Hans Izaak Kriek.
tpo logo
tpo

nmn

Video-interviews

Bekijk hier de meest recente videoblogs van HKMedia.

Boekpresentatie Nieuwspoort

Reacties op De Patatbalie

Jan Troost

"Hans, heb je boek inmiddels uit en is een aanrader voor iedereen die zich regelmatig in Den Haag ophouden. Maar ook vooral voor mensen die een kijkje in de keuken van onze Tweede Kamer willen nemen."

Gert Riphagen
"De Patatbalie inmiddels gekocht en aan het lezen. Het voorwoord van Jack de Vries is al een goed begin."
Evert van Wijk

"De Patatbalie is een absoluut waardevol boek voor wie geïnteresseerd is in media en politiek."
TPO Magazine

"Dat de burger geen vertrouwen heeft in de politiek en de media komt omdat die alleen aan zichzelf denken."

WKiel

"Ik kijk nu met heel andere ogen naar de interviews met politici op tv nu ik De Patatbalie heb gelezen."

Deel dit met anderen...

Bekijk oudere columns

Presentatie-video 'De Patatbalie' 2014