Hans Kriek

Media & Politiek

Commentaar op politiek & pers

Brexit? Er is veel meer aan de hand in de EU

Plus: hoe het voorziene vertrek van het VK de verschillen in de EU aan het licht brengt

 

27 september 2016 – Tags: Brexit, VK, EU, Verhofstadt

 

Interview van politiek commentator Hans Izaak Kriek met N. Peter Kramer, hoofdredacteur European Business Review en president van de PressClub Brussels-Europe:

 

HIK: De media besteden bijna dagelijks aandacht aan Brexit. Het gaat steeds over vermeende gevolgen, welke strategie de Britten zullen volgen, dappere taal van Europese commissarissen en andere ‘Euroreuzen’ in Brussel. Tot nu toe zijn echter de voorspelde negatieve gevolgen voor de Britse economie niet bewaarheid geworden. Maar zal dat zo blijven?

NPK: Een kristallen bol heb ik niet. Dus het zou kunnen. Ik wantrouw echter in hoge mate de zogenaamde deskundigen die eerst met verve aankondigden dat na het referendum over Brexit de Britse economie in elkaar zou klappen en nu dat niet gebeurde komen vertellen dat dat later zal gaan plaatsvinden.

 

Een paar voorbeelden. De voorspelde recessie is er niet gekomen; de werkgelegenheid groeit; in Londen is de vraag naar kantoorruimte enorm gegroeid na het referendum; het consumentenvertrouwen is deze zomer gestegen en vertaalt zich in een groeiende consumptie; het pond is in waarde gedaald maar dat heeft de Britse export een boost gegeven evenals het toerisme.
Misschien moeten we beseffen dat de economie meer factoren kent dan een Brexituitslag. Want wat was er gebeurt na een andere uitslag? Of zonder referendum?

 

HIK: Het VK en de EU zijn achter de schermen volop bezig de strategie te bepalen voor het uittreden van het VK.

NPK: De Britten zijn inderdaad druk bezig met hun strategiebepaling, dat gaat gepaard met een fikse discussie in de boezem van de regering. Dat kost tijd en die is er ook. Het is het VK dat op de startknop zal moeten drukken en men overhaast zich niet; De verwachting is nu dat het ergens begin 2017 zal zijn.

De EU is een ander verhaal. Er worden functionarissen benoemd die straks aan en in de slag moeten met de Britten. Veel meer gebeurt er niet in Brussel.


De overgebleven 27 regeringsleiders en staatshoofden hebben de afgelopen week in Bratislava vergaderd. Over een halfjaar praten ze verder. Het gaat over veel meer dan alleen het uitreden van het VK. Het gaat over existentiële vragen als hoe samen te werken in de EU, hoe het vertrouwen van de Europese burgers terug te winnen, de rol van de Europese instituties, moet er niet meer macht terug naar de hoofdsteden. Zoals gebruikelijk was het gezegde weer van toepassing: zoveel hoofden, (bijna) zoveel zinnen. Ook dit zijn natuurlijk geen pure Brexit onderwerpen; de EU zit al veel langer in de problemen, de opkomst van anti- dan wel kritisch EU denken is al veel ouder. Maar in de EU paleizen in Brussel is men er doof en blind voor.


Trouwens wat is de EU? In het oosten denkt men alleen aan het eigenbelang (zie het vluchtelingenvraagstuk); het noorden wil de strenge financiële regels handhaven; en het zuiden wil meer soepelheid om de stijgende armoede te kunnen bestrijden.

 

HIK: Hoe worden die tegenstellingen overbrugd. De EU zal toch door moeten, ook na Brexit?

NPK: Het wonderbaarlijke is dat men er altijd uitkomt, dat is de Europese traditie! Men praat net zo lang tot er een compromis is, dat voor velerlei uitleg vatbaar is en door iedere Europese leider in eigen land als een succes kan worden verkocht. Hoe het daarna verder moet? Ach dat zien ze dan wel weer.

 

De onderhandelingen over het uitstappen uit de EU door het VK straks zullen ook zeer interessant worden. De Europese Raad zal het voortouw nemen. Want het gaat uiteindelijk over 27 nationale belangen. Als het VK op een of andere aan de Interne Markt wil mee blijven doen, zal Polen het vrije verkeer van (Poolse) personen willen veilig stellen; maar Duitsland wil zijn auto’s kunnen blijven uitvoeren naar het VK, want 25% van de Duitse automobiel productie gaat daar naar toe. De Fransen hebben net een miljardencontract afgesloten met het VK over een nieuwe kerncentrale. Dat gaan ze toch niet in de waagschaal stellen door Brexit onderhandelingen. Enzovoort, enzovoort. Nogmaals interessante tijden breken aan.

 

HIK: Guy Verhofstadt is gekozen om namens het Europees Parlement de Brexit zo goed mogelijk te regelen. Wat kan het VK verwachten van deze politicus, harde onderhandelingen of goede compromissen?

NPK: Laten we nauwkeurig blijven, Verhofstadt is slechts een van Brexit onderhandelaars van het EP. Het EP moet aan het eind van de onderhandelingen weliswaar beslissingen nemen, maar zal mijns inziens tijdens de lange rit niet op de voorste rij zitten.
Verhofstadt is trouwens niet gekozen als EP onderhandelaar maar aangewezen, door EP President Martin Schulz. Omdat hij zo goed is? Nee hoor, omdat Schulz binnenkort graag herkozen wil worden als EP President en daarvoor de stemmen hard nodig heeft van de liberale EP groep. En laat die Verhofstadt nou voorzitter zijn van die liberale groep. VVD en D66 maken trouwens beide deel uit van die groep. De voorlieden van deze twee Nederlandse EP delegaties staan bekend als de schoothondjes van Verhofstadt.

Commentaren (tekst & beeld): ThePost Online | TPO Magazine | Nederlands MediaNieuws

Bekijk de laatste interviews en commentaren van politiek commentator Hans Izaak Kriek.
tpo logo
tpo

nmn

Video-interviews

Bekijk hier de meest recente videoblogs van HKMedia.

Boekpresentatie Nieuwspoort

Reacties op De Patatbalie

Jan Troost

"Hans, heb je boek inmiddels uit en is een aanrader voor iedereen die zich regelmatig in Den Haag ophouden. Maar ook vooral voor mensen die een kijkje in de keuken van onze Tweede Kamer willen nemen."

Gert Riphagen
"De Patatbalie inmiddels gekocht en aan het lezen. Het voorwoord van Jack de Vries is al een goed begin."
Evert van Wijk

"De Patatbalie is een absoluut waardevol boek voor wie geïnteresseerd is in media en politiek."
TPO Magazine

"Dat de burger geen vertrouwen heeft in de politiek en de media komt omdat die alleen aan zichzelf denken."

WKiel

"Ik kijk nu met heel andere ogen naar de interviews met politici op tv nu ik De Patatbalie heb gelezen."

Deel dit met anderen...

Bekijk oudere columns

Presentatie-video 'De Patatbalie' 2014