Hans Kriek

Media & Politiek

Commentaar op politiek & pers

Politiek en media anoniem hand in hand

images-1In de Haagse politiek  domineren twee hoofdrolspelers. Politici en persmuskieten. Er is een spel van vraag en aanbod. Politici die een bloedhekel hebben aan een andere politicus, gebruiken de media vaak als instrument om een collega te beschadigen. Of een journalist probeert via het roddelcircuit een politicus kapot te krijgen. Kamervoorzitter Van Miltenburg is nu het slachtoffer geworden en het is nog maar de vraag of ze verder kan functioneren, nadat acht fractievoorzitters a-n-o-n-i-e-m via de Volkskrant naar buiten brachten het niet langer met de VVD-Kamervoorzitter te zien zitten. Nu klopt het wel dat deze voorzitter al enige tijd onder vuur ligt. En dat kwam ook al via de media naar buiten. Maar nu wordt de Kamervoorzitter, die in meerderheid door de Kamer is gekozen, op een achterbakse manier een mes in de rug gestoken.

Lees verder...

Titel politicus van het jaar nog weinig zinvol

Het is onrustig in politiek Den Haag. De spanning is al heel duidelijk voelbaar. Politici houden elkaar voortdurend in de gaten. Wie heeft zijn schoenen extra gepoetst? Wie heeft de felste stropdas om zijn nek? Wie heeft het laatste moderne jurkje aangetrokken met dat lage decolleté? Wie stelt nog even een kennelijk belangrijke vraag tijdens het vragenuurtje op dinsdagmiddag of dient een spetterende motie in? Politiek Den Haag houdt zijn adem in. Vragen, vragen en nog eens vragen met maar een doel: 'Wie wordt de politicus van 2013?' De beste, maar ook de slechtste. Precies veertig jaar geleden begon het dagblad De Tijd de organisatie van politicus van het jaar. Joop den Uyl, PvdA werd in 1973 politicus van het jaar en kreeg die titel in totaal zeven keer. Een top prestatie dat niemand hem ooit heeft nagedaan. In 1986 was de laatste verkiezing en was de winnaar Wim Kok, PvdA.

Lees verder...

Wilders dicteert journalistiek Den Haag

PVV-leider Geert Wilders dicteert al weer enkele dagen de Haagse media. De journalisten rennen er als hondjes achteraan. Ze moeten ook wel om niets te moeten missen. Je kunt van Wilders zeggen wat je wil, maar hij bepaalt zelf wanneer, en hoe hij in het nieuws wil komen. Hij regisseert met @twitter zijn eigen nieuws en bepaalt verder met wie hij even voor camera en microfoon wil praten. Koning, keizer, admiraal, Wilders bepaalt het ‘allemaal’.

Lees verder...

Strijd PvdA-lijsttrekker Europees Parlement ontbrandt

robbert-baruch-300x210Het lijkt nog ver, maar de strijd om het PvdA-lijsttrekkerschap voor de Europese verkiezingen is ontbrandt. Vijf kandidaten hebben zich intussen gemeld. Voormalig politiek assistent Zita Schellekens, Euro-parlementslid Judith Merkies, Lobbyist Robbert Baruch, medewerker Europees Parlement Bernard Naron en voormalig Kamerlid Paul Tang. De termijn voor kandidaatstelling is nu gesloten. De campagnes kunnen beginnen. We legden kandidaat-lijsttrekke Robbert Baruch vijf vragen voor.

Lees verder...

Politieke rust 2014 realiteit of niet

media_xl_1898239Het kabinet lijkt voorlopig rust te hebben gecreëerd op het politieke front in Den Haag. Er ligt een begrotingsakkoord ondertekend door kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De media stonden er bol van. Vrijdagavond gaven de betrokken politici hun visie op het akkoord tijdens een persconferentie op het ministerie van Financiën. Ieder met de punten waar ze mee konden scoren bij hun achterban. ChristenUnie open houden kazernes en ongedaan maken bezuiniging Nabestaandenwet. SGP meer geld naar Defensie en D66 kwaliteitsverbetering onderwijs en verlaging inkomstenbelasting.

Lees verder...

Mark Rutte: “Ik wil over alles praten”

Hoe vaak het zinnetje ‘Ik wil praten’ op de tweede dag van de Algemene Beschouwingen is genoemd is niet te tellen. Premier Mark Rutte is de kampioen. Of het er ook echt van komt, is nog maar de vraag. De oppositie probeerde constant het kabinet en de coalitie te verleiden om duidelijkheid te geven.

Lees verder...

Kabinet Rutte II moet zien te overleven

De derde dinsdag in september, Prinsjesdag staat weer voor de deur. De begroting en de plannen voor het jaar 2014 worden bekend gemaakt. En het spektakel van militair vertoon en natuurlijk de ‘hoedjes’ van de dames uit de Tweede Kamer. 274353Die zullen op allerlei mogelijk manier breed in de media worden uitgemeten. Hoe groot of klein, hoe creatief of hoe lelijk. Dat wordt spannend natuurlijk.

Lees verder...

Zomerreces voorbij

Na twee maanden reces is het politieke theater en het mediacircus weer losgebarsten in Den Haag. Politici, incluis de minister-president, waren sinds 2 juli vrijwel onzichtbaar. Dan ben je als politiekcolumnist nieuwsgierig om de uitgeruste hoofdrolspelers weer eens persoonlijk te zien acteren in Den Haag. Politici en bestuurders, die zeggen alles te doen in het landsbelang en voor de burgers.

‘Het spel en de knikkers’.

Lees verder...

PVV: Hete herfst op komst

Dijsselbloem

Dijsselbloem viert feest

Nu de regering , de Eerste en de Tweede Kamer genieten van een hele lange vakantie zonder zorgen in binnen of buitenland,  dreigt er een ‘hete herfst’.

Op 21 september gaat PVV-leider Geert Wilders demonstreren tegen het kabinet. Hij vindt dat het duo Rutte – Samsom de samenleving ‘systematisch’ plundert. Ruim 80.000 mensen hebben inmiddels de verzetsactie van Wilders schriftelijk ondersteund. Ook de vakbeweging denkt aan acties in het najaar.

Lees verder...

Politiek: blijf maar op vakantie

Tony AppletonLuister, luister, luister … op deze dag, 30 juli 2013 trakteren  wij de Nederlandse burger op een rustige zomer zonder politieke zorgen.”

Dit kondigt de Engelse stadsomroeper Tony Appleton (76) in vol ornaat aan op het Binnenhof in Den Haag. Speciaal is hij overgekomen uit Londen. De prachtig uitgedoste omroeper maakte voor het oog van de wereldpers de geboorte van de nieuwe troonopvolger in Engeland bekend.

Lees verder...

Vredesbesprekingen Israel-Palestijnen dichtbij

bernard-hammelburgBinnenkort worden er hoogstwaarschijnlijk in Washington vredesbesprekingen hervat tussen Israël en de Palestijnen. Daarover een gesprek met Bernard Hammelburg, buitenland correspondent van BNR Nieuwsradio. Hoe dichtbij is dat vredesoverleg?

In eerste instantie gaat het om ‘verkennende besprekingen,’ dus de echte onderhandelingen moeten nog beginnen. De laatste keer dat de Israëliërs en Palestijnen het probeerden, gingen ze na zestien uur met knallende ruzie uit elkaar.

Lees verder...

Hoogmoed komt voor de val

PvdA topAsscher wil geen premier worden luidt een kop in een van de media. Ach, het is komkommertijd, denkt men. De vakantieperiode waarin weinig nieuws is te melden  omdat politici en veel anderen bestuurders op vakantie zijn. De grootste aardappel komt dan op de voorpagina van kranten.

Lees verder...

VVD en PvdA laten het afweten

Rutte en autoWeet u het nog de oproep van VVD-premier Rutte en PvdA-leider Samsom om geld te laten rollen? Huizen en auto’s kopen om de economie op te krikken? Het heeft niets uitgehaald. Waarom dan toch die oproep? Is daar goed over nagedacht? Natuurlijk niet, want welke politicus van de coalitie partijen heeft het goede voorbeeld gegeven? Wat hebben zij allemaal gekocht?

Lees verder...

Een verkeerd en lichtzinnig signaal

media_xl_1722039Waar moet het naar toe met Nederland? De crisis wordt met de dag ernstiger. De regeringscoalitie blijft hameren op het bezuinigen van zes miljard euro. De burgers zien een voortdurend lachende premier Mark Rutte in de media. Een lachende minister-president die aan kinderen op een persconferentie zegt niet te hoeven bezuinigen, want hij verdient genoeg. Hij zet daar een volstrekt verkeerd beeld neer over de sombere economische situatie waar Nederland in verkeerd.

Lees verder...

Omgaan met media geen sinecure

Breaking NewsDe politiek en de pers in Den Haag hebben een haat-liefde verhouding met elkaar. Politici hebben journalisten nodig om te scoren en media hebben politici nodig om nieuws te maken. Maar omgaan met media is geen sinecure. Met open ogen tuinen politici soms in de ‘valkuilen’ van journalisten. Politici die zich niet realiseren hoe gevaarlijk een vraaggesprek kan uitpakken. Het lukte onlangs weer twee journalisten om ‘Breaking News’ te maken.

Lees verder...

Van premier tot klokkenluider

LubbersNou breekt mijn klomp. Ruud Lubbers onze voormalige CDA-premier onthult voor het eerst de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op Nederlandse bodem. Wow, dat is nieuws. Ik wrijf mijn ogen uit. Klopt het verhaal wel? Ja het is waar. De onthulling is uitgelekt via een televisie documentaire. Lubbers bevestigt daarin dat er in Volkel 22 kernbommen liggen opgeslagen. Ik moet het even tot mij laten doordringen. Ruud Lubbers is een klokkenluider geworden?

Lees verder...

Politiek heeft boter op het hoofd

AfbeeldingMensen die nog nooit van de hogesnelheidstrein Fyra hebben gehoord, weten er intussen alles van. Een groot politiek drama. Het is duidelijk dat er tal van fouten zijn gemaakt. Wie zijn de schuldigen? De Nederlandse Spoorwegen, de NS of de politiek. Het ministerie van Financiën is de enige aandeelhouder. Welke rol heeft het departement gespeeld in de achterliggende jaren? Er zijn zoveel vragen over kosten, veiligheid en verantwoordelijkheid. Nu eist de politiek een parlementaire enquête. Politici van allerlei pluimage verdringen zich intussen voor camera’s, microfoons en opschrijfboekjes om uit te leggen hoe onverantwoord het allemaal is. Minister Dijsselbloem van Financiën zei in het programma van KvdB: “We gaan nu een goed besluit nemen.” Nou dan val je toch wel even behoorlijk stil. In feite zegt de PvdA-politicus dat er nooit een goed besluit is genomen. Een parlementair onderzoek moet nu de onderste steen boven halen.

Lees verder...

Politiek geen kunst aan

Foto NRCPolitiek, politiek wie kent het niet. We praten er bijna dagelijks over. Zo ook vandaag op eerste Pinksterdag. Op de Kunst Rai in Amsterdam. Twee oudere dametjes namen plaats aan het tafeltje waar mijn vrouw en ik genoten van een kop koffie met koek. Ze kwamen uit de buurt van Nijmegen.

Lees verder...

Weekers overleeft Kamerdebat niet

Foto ANPFrans Weekers, VVD-staatssecretaris van Financiën zal het debat over de frauderende Bulgaren hoogst waarschijnlijk niet overleven. Dit is de verwachting van een aantal politieke commentatoren van diverse media die ik de afgelopen dagen sprak. Liegen is een doodzonde in de vaderlandse politiek. En alles komt toch uit. De oppositie heeft de messen al geslepen. Weekers zit in het moeras en dreigt hoe langer hoe meer daar in weg te zakken. Straks zien we nog een hand boven de modder uitsteken en dan is Weekers verdwenen.

Lees verder...

Er is weer ‘gedoe’ binnen de PvdA

Foto ANPEr is weer gedoe binnen de gelederen van de PvdA. Partijleider Diederik Samsom ligt onder vuur van zijn eigen leden. De geschiedenis herhaalt zich binnen de partij. In de periode van de fractieleiders Joop den Uyl, Wim Kok, Wouter Bos en Job Cohen was het niet anders. Er was altijd gedoe.

Lees verder...

KLM faalt in samenwerking met Delta Airlines

KLM schiet te kortHet gaat financieel niet zo goed met Air France-KLM.  De winst loopt terug en dat geldt ook voor de service. Ik hoor in mijn wereldje steeds meer klachten over wat vroeger onze nationale trots was. Je boekt een retourvlucht van Nederland naar de VS bij KLM en voor de heenvlucht boek je een upgrade voor de comfort-class. Dit vanwege mijn lengte (1.90) en knieprobleem. Tot nu toe geen probleem. Je stapt gewoon in het KLM toestel op Schiphol. Nu bijna 6 maanden later wil ik weer een upgrading kopen voor de retourvlucht.

Lees verder...

Waar is ‘ons’ goud, mijnheer Dijsselbloem?

goudbundesbank-568x411De crisis in Europa en de Verenigde Staten zal nog jaren voortduren is de verwachting. Het is nog maar de vraag of de Amerikaanse president Obama en de Europese  regeringsleiders in staat zijn op de juiste manier de economische en financiele problemen het hoofd te bieden. De berichten over de werkgelegenheid en nieuwe banen in de USA lijken zich gunstig te ontwikkelen, maar er is veel meer aan de hand.

Lees verder...

Schoon schip maken

AfbeeldingDe media staan bol over de bekentenissen van wielrenners. Het gebruik van doping. Internationaal en nationaal. Vooral Michel Boogerd staat op dit moment in de schijnwerpers. De kijkcijfers schoten omhoog bij het interview op televisie. In een interview vertelt hij: “Een jongetje van vijf zei zaterdag j.l. tegen mij, in het bijzijn van mijn zoontje: “He Michel, ik zag je gisteren in het Journaal. Jij hebt gelogen, he.”

Lees verder...

Veel succes nieuw Koningspaar

AfbeeldingIn het verre Amerika hoor ik, via een alarmmelding van de NOS op mijn iPad, over het aftreden van koningin Beatrix. Dat was wel nieuws. En ik volg de bekendmaking van het NOS Journaal via mijn ‘Slingbox’ applicatie. De manier waarop ze het presenteert, maakt indruk.

Lees verder...

Vrouwengevecht om presidentschap 2016

Afbeelding

Foto AFP
Gaat Hillary Clinton (64) wel of niet voor het presidentschap in 2016? En wie zal dan haar tegenkandidaat zijn? Speculaties doen volop de ronde in de Amerikaanse media. Hillary stopt in elk geval als minister van Buitenlandse Zaken. Binnen vier jaar zal Hillary 69 jaar zijn. Is dat te oud om het presidentschap te ambiëren? Ja als haar gezondheid het zou laten afweten. Nee, zeker niet als ze fit blijft.

Lees verder...

Ze komen er aan … de Zombies

Zombie 1Ik kom regelmatig in de Verenigde Staten en zie vooral de verschillen met Nederland. De grote porties eten, de veel te-dikke mensen en heel veel sport op televisie. De afschuwelijke schietpartijen blijven je lang achtervolgen en bezighouden. In het nieuwe jaar zal het niet anders gaan. Een nieuwe catastrofe dreigt er volgens diverse bronnen aan te komen. De zombies, de schijndoden. Wow, zult u denken, wat krijgen we nu. Ja de ondoden, de zombies komen er aan.

Lees verder...

Commentaren (tekst & beeld): ThePost Online | TPO Magazine | Nederlands MediaNieuws

Bekijk de laatste interviews en commentaren van politiek commentator Hans Izaak Kriek.
tpo logo
tpo

nmn

Video-interviews

Bekijk hier de meest recente videoblogs van HKMedia.

Boekpresentatie Nieuwspoort

Bekijk oudere columns

Presentatie-video 'De Patatbalie' 2014